Οδηγός σχεδιασμού χαρακτήρων

Στον πίνακα φαίνονται οι χαρακτήρες του λατινικού αλφάβητου και οι αριθμοί, στην μορφή (font) που χρησιμοποιούνται συνήθως στα νηολόγια αεροπλάνων και αερομοντέλων. Στην οικογένεια αυτή οι χαρακτήρες δεν έχουν πραγματικές καμπύλες, αλλά ευθείες γραμμές (οριζόντιες, κατακόρυφες και πλάγιες), σε τέτοιους συνδυασμούς που από μακρυά δίνουν την αίσθηση της καμπύλης.

Παρατήρησε επίσης ότι ορισμένοι χαρακτήρες έχουν κοινές γραμμές, και τα ίχνη τους έχουν τοποθετηθεί το ένα επάνω στο άλλο.

Για να αναπαράαγεις ένα χαρακτήρα κατ' αρχή θα αποφασίσεις για το ύψος του. Θα ετοιμάσεις ένα χαρτί με τετράγωνα που η διάσταση κάθε ενός από αυτά θα είναι όσο χρειάζεται για να μεγενθύνεις ή να μικρύνεις τους χαρακτήρες.

Παράδειγμα 1: Ολοι οι χαρακτήρες στο δείγμα έχουν ύψος 10 τετραγώνων (για ευκολία στους υπολογισμούς μεγέθυνσης).
Αν θέλεις να σχεδιάσεις τους χαρακτήρες σε ύψος 5 εκατοστών, θα ετοιμάσεις σε ένα χαρτί ένα δάσος από τετράγωνα με πλευρές 5 χιλιοστών το καθένα (10 τετράγωνα Χ 5 χιλιοστά = 50 χιλιοστά = 5 εκατοστά).
Στη συνέχεια τράβα στο χαρτί γραμμές που θα συνδέουν τις ίδιες γωνίες των τετραγώνων όπως φαίνονται στο δείγμα. Το πλάτος θα διαμορφώνεται αυτόματα στην ίδια αναλογία.
Αν θέλεις να τους σχεδιάσεις σε ύψος 4 εκατοστών, θα φτιάξεις τετράγωνα με πλευρά 4 χιλιοστά κ.ο.κ.

Παράδειγμα 2: Εκτύπωσε το δείγμα και φωτοτύπησέ το στην ζητούμενη διάσταση (μεγενθυμένο ή σμικρυσμένο) ώστε να πάρεις το επιθυμητό ύψος.

Εχοντας το νέο μέγεθος χαρακτήρα μπορείς πλέον είτε να τον κόψεις από Monokote, είτε να φτιάξεις ένα stensil (κενοί χαρακτήρες σε αυτοκόλλητο φύλλο) για να βάψεις ανάμεσά τους).

Επιστροφή στην σελίδα "Βαφή"